Готуйтеся до новосілля!
Телефонуйте: (096) 090 10 69
новобудова_стаття2

На що звернути увагу, коли обираєш житло у новобудові

Купівля житла у новобудові пов’язана із фінансовими ризиками. Особливо зараз, під час кризи, коли несподівано знецінюється гривня. Багато забудовників вимушено припиняють будівельні роботи на невизначений час. Крім того, усі чудово пам’ятають і великі будівельні афери, такі як “Еліта центр”. Проте, люди поспішають вкласти зароблені кошти в нерухомість, і саме новобудови часто стають таким об’єктом капіталовкладень. Той, хто намагається купити квартиру, має пам’ятати про декілька основних моментів.

Головна перевага житла у новобудовах — використання сучасних технологій будівництва та матеріалів, відповідність загальносвітовим нормам та стандартам. А також – вдале планування та можливість легкого перепланування житла. Не зайвою стане і вища енергоефективність нового житла, що дозволить в майбутньому зекономити на комунальних послугах.

Як не дивно, ціна квадратного метру житла в новобудові часто є нижчою, ніж у будинку на вторинному ринку, особливо у новобудовах економ-класу. Проте занадто низька ціна мала б викликати у вас додаткові запитання – можливо, будинок незручно розміщений, чи має невдале планування? Важлива також і кількість квартир на сходовому майданчику — чим їх менше, тим комфортніше ви будете відчуватися. В будь-якому випадку, вам варто звернути увагу на всі нюанси та, по можливості, відвідати новобудову до підписання угоди.

Загалом, до питання покупки житла в новобудові варто поставитися якомога прискіпливіше. Для початку зберіть якомога більше інформації про компанію-забудовника. Обов’язково поспілкуйтеся з тими, хто вже купував житло в будинках цього забудовника, чи задоволені вони покупкою, чи не виникало у забудовника проблем з терміном здачі житла в експлуатацію.

новобудова_стаття

У випадку, якщо репутація забудовника бездоганна, з’ясуйте, за якою схемою продає забудовник квартири. Крім цього, обов’язково уточніть у забудовника наступну інформацію:

  • Чи є у нього в наявності дозвіл на будівництво;
  • Яким чином за ним закріплено земельну ділянку (договір оренди, акт про право власності, номер ділянки в кадастровому реєстрі);
  • Чи є у нього ліцензія будівельної компанії;
  • Яким чином фінансується будівництво;

У випадку, коли ви купуєте квартиру в новобудові, потрібно отримати перелік документів на квартиру, яка продається. Також важливо знати, чи немає прихованого протистояння між наявними власниками в разі, коли квартира будувалася на основі пайового інвестування осіб, які перебувають у родинних зв’язках. Особливо складними можуть бути випадки, коли не було ще отримано свідоцтво про реєстрацію, але квартира вже продається. В процесі підписання договору купівлі-продажу банки можуть відхилити угоду з причини невизначеності того, чи є даний об’єкт спільно нажитим майном з боку продавців.

І на завершення – перед покупкою житла проведіть юридичний аналіз договорів, які Ви будете підписувати. А якщо ви не впевнені у своїх силах з проведення правового і фінансового аналізу будівництва – обов’язково звертайтеся за допомогою до фахівців.

Також важливо, щоб нотаріус заздалегідь провів перевірку документів на той випадок, якщо власники вже встигли закласти квартиру у кредит або стати злісними боржниками перед комунальними службами. В результаті можна купити квартиру в новобудові, яка вже встигла потрапити в «чорний список» банку або ЖЕКу.

Проведення ретельного юридичного аналізу для угоди по квартирі в новобудові рекомендується не менше, ніж при покупці квартири на вторинному ринку, і про це важливо пам’ятати.

Як висновок – купувати новобудівлю зараз треба особливо обережно, варто уважно вивчати пропозицію, розглядаючи усі деталі та оцінюючи ризики. Також не слід забувати, що у такий кризовий час буває дуже багато шахраїв, які пропонують житло у будинках, будівництво яких близьке до завершення, за дуже низькою ціною. Насправді ж будівництво може бути заморожено, й вкладені гроші зникнуть. Тому треба ретельно перевіряти документи забудовника, та купувати тільки у перевірених забудовників, котрі мають гарну репутацію та працюють не першій рік.

Найпростіший та найбільш правильний варіант – перекласти левову частку цих турбот на плечі спеціалівтів з агенства нерухомості. Вони відповідатимуть за всю технічну та юридичну документацію, зможуть надати повну історію новобудови та розповісти про всі переваги та недоліки конкретного будинку чи квартири.